2015. január 7., szerda

Az ELLE USA interjúja Jamie Dornannal

Ruth Shalit Barrett találkozott azzal a színésszel, aki kész kielégíteni nők millióinak legmélyebb vágyát - mint a Fifty Shades komor, milliomos szexistene, Christian Grey.

A szívem zakatol. A lábaim tiszta kocsonyák. Reszkető roncs vagyok. Christian Grey szemben ül velem. Annyira jóképű, hogy az már nyugtalanító. A haja kócos. A tekintete akár az olvadt szürke acél.
Istenem. Görcsösen nyelem a diétás kólámat. Mi történik? Mit fog most tenni?
Hosszú ujjaival a sajttál felé nyúl. Eláll a lélegzetem, és skarlátvörössé válok, ahogy Manchego-t (juhsajt) és chorizót (spanyol csípős kolbász) halmoz a ropogós kenyérre. "Hmmm," mondja. Felnéz rám, a szemei telve kifürkészhetetlen kérdésekkel. Szent Isten. Lehet ez ennél erotikusabb?
"Ez teljes kiőrlésű mustár?" kérdezi. A szívem gyorsabban kalapál. Dobol a fülem. Szívmegállás felé tartok.
Oké, igazából Ő nem Christian Grey. Hanem Jamie Dornan, a 32 éves ír színész, aki megformálja az akaratos, csökönyös milliomost a hamarosan bemutatásra kerülő Fifty Shades of Grey mozifilmben. És nem egy nyári lakban vagyunk az erdő közepén. A Chateau Marmont halljában ebédelünk Los Angeles-ben. De mégis. A faragott vonások. Az a cziellált test. Az a szívet olvasztó báj. És az az intenzív, parázsló szürke tekintet. Ó, ez dupla szívás. Egyenesen tripla.
"Ahogy gondolod, Christan Grey-t beválogatni szinte lehetetlennek tűnt," mondja Sam Taylor-Wood, az elragadó, gazdag és lágy hangú angol rendezőnő, aki E.L. James bestseller erotikus regényének filmadaptációját irányította. "Karizmatikus, sikeres, erős. A lapokon egy teljesen fantázia szülte figurával találkozol. Le kellett szűkítened a lehetőségeket, úgy talán, három emberre a világon."
Majd amikor Charlie Hunnam, a filmesek első választása Christian szerepére kilépett a projektből röviddel azután, hogy beválogatták, a helyét Dornan vette át, a Fifty Shades rajongók pedig úgy vonyítottak mint egy falka elvert diáklány. A #NemAzÉNChristian-om hastag trendinggé vált Twitteren. Még a fülledt előzetesnek sem sikerült megbékítenie a diehard rajongókat, akik amiatt aggódnak, hogy a babaarcú Dornan - a Calvin Klein korábbi fehérnemű modellje, akinek resumé-ja tartalmazza az ABC mesesorozatát, az Egyszer volt hol nem voltat - túl imádnivaló, hogy bárkit is kikötözzön, 'A FIFTY SHADES OF GREY ELŐZETESE KIÁBRÁNDÍTJA A MAZOHISTA RAJONGÓKAT', kürtölte egy szalagcím.
De a Grey-groupieknak ideje felkötniük a nagylány bugyikat. "Mint színész, hihetetlenül sokoldalú és képzett," mondja Taylor-Wood Dornanről. "A sötétség és sebezhetőség teljes körű skálájára képes. De ha egy imádnivaló kölyökkutyának kell lennie, akkor egy imádnivaló kölyökkutya. Viszont ha sötétnek és veszélyesnek kell lennie, akkor sötét és veszélyes. Azt hiszem az emberek meg fognak lepődni azon, hogy mire képes."
Dornan Belfast külvárosában született 1983-ban, az apja kitűnő szülészorvos, az édesanyja ápolónő, aki hasnyálmirigyrákban halt meg, amikor még 16 éves volt. Rövid kitekintéseket követően mint zenész, rögbijátékos, és amatőr színész, otthagyta az egyetemet és nagyon sikeres modell lett belőle, aki a The New York Times-tól "Az arany torzó" becenevet kapta. 2005-ben, az akkori barátnője Keira Knightley mutatta be Dornant az ügynökének és megtörtént nagyvásznas debütálása, Sofia Coppola Marie Antoinette-jében a csábító Axel Fersen grófot alakította.
De a Fifty Shades szerep egy tripla axel. "Kíváncsi vagyok, mi van meg ebben a szettnyi könyvben, ami miatt - elnézést a szójátékért - behatolt a globális piacra," mondja a puha ír akcentusával. "Mi az, amire a nők ennyire vágynak, ennyire akarnak?"
Egy kis soppressatát (disznósajt-szerű felvágott) szed magának. "Szerintem sok ember próbálja aláásni ezt az egészet," mondja. "De nehéz valamit aláásni, ami ennyire sikeres. Viszont ez nagyfokú figyelem nem mindig jelenti azt, hogy valami jó és megérdemli azt. Gondolj csak Hitlerre! De azt hiszem, ebben az esetben, annak kell lennie. Egyszerűen így kell lennie. Kell valami érdemnek, értéknek benne lenni, ha ennyire sok ember összhangban van/egyetért ezt illetően."
Dornan, aki Londonban él a feleségével és az egy éves kislányukkal, csak pár napig van L.A.-ben; hamarosan Vancouverbe repül, hogy leforgassa a francia rendező, Alexandre Aja által rendezett természetfeletti thrillert, a Louis Drax kilencedik élete című filmet.
Bár hihetetlenül jóképű, váll problémákkal küzd, és a testtartása, ahogy a sajttál felé hajol, kissé összegörnyedt, púpos és Uriah Heep-szerű. Nem Christian Grey-stílusú, méretre készült öltönyben feszít ma reggel; a Louis Drax miatt bozontos szakállat növesztett és könyékig érő baseball pólót, farmert, edzőcipőt visel, mindet a Nike jóvoltából. "Kedves emberek," mondja Dornan. "Azt mondták, 'Hé, szeretnénk néhány dolgot adni.' Én meg, 'Felőlem.' Szóval átjöttek tegnap és kiválogattunk pár cuccot. Ma reggel pedig úgy voltam, hogy hé, ezt fogom felvenni. Ezt tiszta. Alapvetően ezen a héten a bőröndömből élek, úgyhogy ez így tökéletes." Dornan a Nike márkanagykövete? "Nem tudom, ez hogy működik," mondja. "De nézz rám. Itt vagyok, teljes felszerelésben. Róluk beszélünk. Mindenki nyert!"
Viszont nem mindenki volt L.A.-ben ennyire vendégszerető. "A minap, ez a nő odajött és elkezdett nekem kiabálni, hogy 'Matt Bomer az igazi Christian Grey,'" mondja Dornan. "Én meg úgy voltam, hogy, uhm, rendben." Belekortyol az expresszójába, zavarodottnak tűnik. "Úgy értem, ha Matt Bomert, vagy, Alexander Skarsgard-ot vagy Charlie Hunnam-et vagy bármelyik más srácot válogatod be - a tőlük telhető legtöbbet megtennénk, tudod? Christian Grey - Ő nem egy valós személy. Ő egy szuperhős - egy mítosz. Olyan mint Nagylábú. Ő hihetetlen. Ő elérhetetlen. Nincs színész a világon, aki meg tudna felelni ennek."
De Dornan talán kissé túl kemény magával. Persze, Christian Grey egy szexisten, aki drága tusfürdőtől illatozik, Audi R8 Spyder-t vezet és a tetején ül egy őrült fantázia - kommunikációs technológiát, ökológiai-manufaktúrát magában foglaló - konglomerátumnak. Valamint persze, gyakorlatilag a világ összes pénzének birtokosa, a legkorszerűbb technikákat, eszközöket tulajdonolja és történetesen "a férfi szépség megtestesítője" Anastasia Steele, az ártatlan orgasmatron szerint, aki kiszolgálja vágyait. És igen, Thomas Hardy-t olvas, reneszánsz madrigálokat* hallgat, és homályosan mormog valamit Darfúrról valamint a fenntarthatóságról. De ha a gondolkodó nő szexszimbólumát keresed, Dornan lekörözi Mr. Irányításmániást. Ki tud ellenállni egy észak-ír jóképű szexi pasinak, aki késői Elvis emléktárgyakat gyűjt, és egy folk együttesben játszott, valamint minden Paul Auster regényt elolvas? "A felesége szintén nagyszerű író," mondja Dornan lelkesen. "Siri Hustvedt... Micsoda pompás pár! Ők azok, akiket egy vacsorapartira akarnál." Cizellált hasizom és egzisztencialista fikció? Micsoda dreamboat**!
A kérdés nem az, hogy vajon Dornan alkalmas-e egy korbácsforgató őrült eljátszásához, hanem hogy ez a szerep vajon méltó egy ilyen tanult, mélyen érző, lelkes színészhez. Bizonyára ez a remek pasi jobb szöveget érdemel mint a Fifty Shades blu-plate speciáljai***: "Tudatában vagyok annak, hogy egy sötét ösvényen vezetlek végig, Anastasia." "Miért nem használtad a biztonsági szavakat, Anastasia?" És így tovább.
De nincs biztonsági szó Paul Spector, a sorozatgyilkos körül, akit Dornan jelenleg alakít a BBC 2-es csatorna sorozatában, A hajszában. Nappal Spector egy kedves gyásztanácsadó; éjszaka egy szadista, szexuális motivációktól fűtött nők gyilkosa. "Az utolsó munkáim során, olyan karaktereket alakítottam, akik nem pont a Mr. Vicces címre pályázhatnának," mondja Dornan finoman szólva. "Tudod, ezek nem olyan szerepek. mint amiket Steve Martin játszott volna a 80-as években."
Az sem mellékes, a színész a használhatta a tinédzserkorában elsajátított tapasztalatait mint versenyeken résztvevő hajós. "Csomók," mondja. "Tudod néhányat. Nem tudom, hogy láttad-e már A hajszát, de sokszor kötözök le nőket. Ebben az évben, talán egy hétnyi szünetem volt a Fifty Shades befejezése és A hajsza második évadának kezdése között. Úgyhogy nagyjából 7 hónapon át folyamatosan nőket kötöztem le. Azt hiszem, legközelebb egy vígjátékot szeretnék már csinálni."
Dornan a Fifty Shades forgatását 2013 Novemberében kezdte el, három nappal azután, hogy a felesége, az énekes-dalszerző Amelia Warner életet adott első gyermeküknek. Ahelyett, hogy az újdonsült szülőség örömeit élvezte volna, reggel hat órakor már csókkal köszönt el a feleségétől és indult, hogy elfenekelje Dakota Johnsont egy lovaglópálcával. "Az egy eszeveszett időszak volt," mondja Dornan, "őrületes." Ahogy Taylor-Wood mondja, "Volt néhány nehéz jelenet számomra és számukra is, amit le kellett forgatnunk. De mindezt lehetővé vált Jamie-vel és Dakotával. Ha az egyikük küszködött, a másik derűvel és könnyedséggel próbálta azt a pillanatot oldani." Taylor-Wood elutasítja azokat a pletykákat, amik a két főszereplője közötti fakó kémiáról szólnak: "A kémia, ahogy látni fogod, nagyon is megvan közöttük, és megfelelő." Johnson maga mondja, hogy "Szerintem [a szexjelenetek] igazán szexik. Az emberek nagyon boldogok lesznek." Szünetet tart. "Istenem, legalábbis remélem. Különben hatalmas kudarc vár ránk!"
Ha a Fifty Shades Dornant az A-listás sztárok közé repíti, már minden óra, amit ennek a karakternek a bőrében töltött megérte. "Minden színész vágyik a választásra," mondja. "Megcsinálni ezt a filmet már most úgy tűnik, hogy megadta nekem a lehetőségét arra, hogy eldöntsem mit csináljak következőként, és ezt nagyon felszabadítónak találom."
"Annyira le vagyok nyűgözve Jamie-től," mondja Marcia Gay Harden, aki Christian anyukáját, Dr. Grace Trevelyan Grey-t alakítja. "Csodálom a hihetetlen bátorságát mint színész, figyelembe véve ezt a szuperintim anyagot, amely ennyire rendkívül ismert és amely kapcsán rengeteg vélemény születik arról, hogy ezt miként is kellene megcsinálni, és mindezt különösebb megerőltetés nélkül." Úgy látja Dornan Brad Pitt karrierútját követi. "Brad és Dornan egyaránt tökéletesen gyönyörű férfiak. És mivel ennyire szépek, néhány ember elutasító lehet velük szemben. De Brad szívtipró volt, aki változni akart és akinek ez sikerült is. Ahogy ez Jamie-nél is be fog következni."
Addig is, ahogy mondja, a Fifty Shades rajongók dőljenek hátra és élvezzék a szemet gyönyörködtető látványt. "Nézzünk szembe a tényekkel, ez az egész a szexuális fantáziáról szól. Az a milliónyi nő, aki olvasta, hogy Christian mit tesz Anastasiával, elképzelte ahogy ugyanazokat a dolgokat teszi, csak éppen velük. Na mármost a kérdés az: Kit szeretnél, hogy megcsinálja ezeket a dolgokat veled? Nincs egyetlenegy olyan személy sem, aki valaha is ki tudná elégíteni mindenki fantáziáját."
Harden nevet. "De azt hiszem, Jamie ki fog ebből jó néhányat elégíteni."

* madrigál: a reneszánsz világi zene mûfaja, az egyszerû strofikus többszólamú énekbõl alakult ki
** dreamboat: angol kifejezés a feltűnően vonzó személyekre, de általában férfiakra mondják
*** blue-plate special: az Egyesült Államokban olyan éttermekre, kávézókra, használják ezt a kifejezést, amik különösen olcsó étkeket kínálnak

Forrás | Kép: LatersMrsGrey Tumblr

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése