2014. augusztus 30., szombat

Sam Taylor-Johnson: A Fifty Shades rendezése nagy kihívást jelent

A The New York Times Style Magazin őszi kiadásában Lauren Tabach-Bank leült beszélgetni hat szenvedélyes női rendezővel - egészen pontosan Sam Taylor-Johnsonnal, Jennifer Yuh Nelsonnal, Ava DuVernay-val,  Sarah Polley-val, Lisa Cholodenko-val és Lana Wachowski-val - akik újradefiniálják mit is jelent nőnek lenni Hollywoodban és akik merész és gondolatébresztő munkái standardokat állítanak a filmkészítők egy egész új generációjának. Valamint röviden azokról is a filmekről is értekeznek, amik arra késztették őket, hogy rendezni akarnak.
Dominancia. Fegyelem. Lovaglópálca. Amikor bejelentésre került, hogy E.L. James szadomazohisztikus irodalmi szenzációjából, a Fifty Shades of Grey-ből film készül, olyan rendezők mint Joe Wright, Gus Van Sant és Bennett Miller kerültek fontolóra a projekt direktori székbe. Helyettük végül Sam Taylor-Johnson, a Turner-díjra jelölt művész és négy leánygyermek anyja, akinek a nevéhez eddig csak egy nagyjátékfilm - a John Lennon - A fiatal évek (Nowhere Boy) fűződik nyerte el a megbízatást. "Igyekszem olyan merészen, bátran belevetni magam a nagy kihívásokba amennyire csak tudom és ez határozottan nagy kihívás," ismerte el a 47 éves rendezőnő. "De nem éreztem azt, hogy valami olyasmibe veselkedek, ami kívül esik a gondolatiságomon és kreativitásomon. Sok munkám foglalkozik a szexualitással, a hatalom váltással/átrendeződéssel és az identitással."

2014. augusztus 21., csütörtök

Ice Bucket Challenge videók a Fifty Shades színészeivel

Egészen biztosan halottak már az ún. ice bucket challenge-ről azaz a jeges vödrös kihívásról, amely lényege, hogy fogsz egy vödröt, beleöntesz egy jó adag jeget majd arra vizet eresztesz, végül magadra borítod az egészet és az erről készült felvételt bizonyíték gyanánt posztolod is valamelyik közösségi médiumon. Ám nagyon fontos, hogy a megmérettetés előtt vagy után megjelölsz valakit/valakiket, akinek/akiknek ugyanezt 24 órán belül meg kell tenniük. Ha viszont mégsem teljesítik a feladatot legkevesebb 100 dollárt kell adományozniuk valamelyik ALS*-szel  foglalkozó jótékonysági szervezet számára. Tulajdonképpen az egész kihívással erre a betegségre szeretnék felhívni a közvélemény figyelmet.
A kihívásokból - és természetesen az adományozásból - a hírességek sem maradnak ki, óráról órára újabb és újabb videókkal jelentkeznek, szinte már lehetetlen is lenne egy szuszra felsorolni kik vettek benne részt. A Fifty Shades-szereplőgárdája sem tétlenkedett, egészen pontosan Jamie Dornan (Eddie Redmayne-nel), Rita Ora és Victor Rasuk öntötte magára a vödörnyi jeges vizet. Ezekről a videókat a hajtás után megtaláljátok. Ha esetleg újabb stábtag jelentkezik vidivel, frissítem a bejegyzést. (A gifek forrása: FiftyShadesGifs Tumblr) Update: Hozzáadva E.L. James, Rachel Skarsten (Andrea) és Emily Fonda (Martina) videója.

*Amiotrófiás laterálszklerózis: az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. Ilyen betegségben szenved pl. Stephen Hawking, a világhírű angol elméleti fizikus is.

2014. augusztus 20., szerda

2014. augusztus 17., vasárnap

CNN Money: Egekben az Escala népszerűsége

CNNMoney | A Fifty Shades of Grey könyvek nagyon gazdaggá tették a brit szerzőt, E.L. James-t. Amely sorozat egy bizonyos Seattle-i bérházat szintén rendkívül népszerűvé tett. Mióta a Fifty Shades of Grey-film első előzetese bemutatásra került a múlt hónapban, Erik Mehr telefonja megállás nélkül csörög. Mehr a "Fifty Shades-bérház" ingatlanügynöke. Igen, az előkelő bérház Seattle-ben, ahol a fikcionális milliomos Christin Grey él --- és sok perverz dolgot csinál --- valójában létezik. A neve Escala. 19 és 50 közötti nők hívása árasztja el Mehr cégét, akik azért könyörögnek, hogy hadd tölthessenek el egy vagy két éjszakát a hírhedté vált penthouse-lakásban. "Azon buta telefonhívások száma ismét megnövekedett, amikor is az emberek az után érdeklődnek, hogy miként is tudnák kivenni azt a bizonyos lakást," mondta Mehr a CNNMoney-nak. "Szerintem nem tudatosult bennünk, hogy ez egy társasház, ahol tulajdonosok élnek és nincs vörös szoba." 
E.L. James hallott az Escaláról, amely 2009-re készült el, és beleszőtte a történetébe, habár számos változtatást hajtott végre. Például, a valóságban nincs helikopter-leszállóhely a tetőn. A könyv 2012-es megjelenése óta az Escala biztonsági intézkedéseit meg kellett erősíteni, mivel a rajongók egy kicsit túl lelkessé váltak, hogy közel kerülhessenek ahhoz "a bizonyos apartmanhoz." A legdrágább penthouse-nak az Escalában nincs vörös szobája és egy oregoni család tulajdonolja, akik 2013-ban vették meg 6,2 millió dollárért.

2014. augusztus 15., péntek

"Christian Grey lakosztályában vagyok. Hogy kerültem ide?"


2014. augusztus 14., csütörtök

Kelly Marcel a Fifty Shades forgatókönyvéről és Jamie Dornanról

E!Online | A rajongók Oscar-t érő teljesítményre számíthatnak Jamie Dornantól a Fifty Shades of Grey-ben - vagyis ha az Akadémia osztogatna szobrocskát (de tényleg nem is ártana!) a Legjobb Szexuális Előadásmód kategóriában. A film forgatókönyvírója, Kelly Marcel ugyanis azzal viccelődött a DBA Hollywood "An Evening in the Writer's Room" nevezetű eseménysorozat keretében megrendezett Kérdezz-Felelek során, amit Reza Aslan világhírű vallásszociológus és író moderált múlt héten, hogy az észak-ír színész szex jelenetei a várva-várt filmadaptációban arany szobrocska elnyeréséhez méltóak.
Amikor arról kérdezték, hogy mennyire is nehéz szexjelenetek írni, majd Aslan példaként felolvasta ezt a részt a könyvből: "Hmmm... lágy és kemény egyszerre, mint a bársonyba tekert acél, meglepően ízes, sós és sima. A saját Christian Grey-ízű fagyim/jégkrémem*." Marcel nevetett és azt mondta, "Ana azt mondja, 'Te vagy az Én fagyim.' Ahogy ez elhangzott, zseniális. Az az igazság, ezt a jelenetet nagyszerűen megcsinálták. Jamie kétségtelenül kiváló abban, hogy lágynak ugyanakkor keménynek is tudja magát mutatni. Ami nem épp egyszerű feladat egy színész számára! Oscart érően csinálta!"

De mégis, hogy ülteti át valaki nagyvászonra a "Chrisitan Grey-fagyis" jelenetet? Marcel elmondta, hogy a forgatókönyvben nem csak annyi szerepelt, hogy "akkor most szexszelnek," hanem nagyon specifikusan és részletesen mindent ki kellett fejteni. "Ténylegesen le kellett írnom mindent! És ez igazán baromi zavarba ejtő akkor volt, amikor 12 emberrel az asztalnál mindezt még ki is kell fejtened/ át kell beszélned."

* Tudom, hogy a magyar fordításban itt nyalóka szerepel és elismerem, hogy jobban is hangzik, de a popsicle a Callipo-szerű jégkrémeknek felel meg.

Időközben kikerült a Kérdezz-Felelekből két rövid videó (a hajtás után megnézhetitek ezeket). Az elsőben Kelly elárulta kb. 20-szor mondott nemet a forgatókönyv megírására, de miután elolvasta a könyvet, végül csak beadta a derekát - annak ellenére, ahogy a könyv meg van írva bevallása szerint nem is az Ő kedvére való - mivel nagyon felkeltette az érdeklődését Christian-karaktere/múltja. A másodikban az őrült rajongók kerülnek terítékre: néhány kiderítették a címét és éjjelente átkutatták a szemetét a kidobott forgatókönyv-lapok után kutatva, emiatt kellett elégetniük azokat (lásd. az Erika által posztolt Twitpics-képet) valamint Twitteren megfenyegették, miszerint ha nem lesz a filmben a fürdőkádas orális-jelenet, "kibaszottul kinyírlak." Bájosak, nemde?

2014. augusztus 13., szerda

Kereken hat hónap van még hátra a Fifty Shades bemutatójáig!


2014. augusztus 3., vasárnap

2014. augusztus 2., szombat

Deadline: A Fifty Shades-előzetes 100 milliós történelmi nézőszámot produkált az első héten

Deadline | Egy hét telt mióta az Universal és a Focus Features bemutatta a Fifty Shades of Grey két és fél perces előzetesét, amely minden idők legnagyobb (nézőszámot elérő) online debütáló előzetesévé vált - a stúdió közlése szerint.
Az E.L. James 2011-es erotikus regényéből készült fülledt filmadaptáció egy naiv fiatal nő és egy határozott, de kisgyerekként lelki és testi sérüléseket szenvedett és az intimitás elutasító milliomos szerelmét dolgozza fel. A Sam Taylor-Johnson rendezte filmben, Dakota Johnson formálja meg Anastasia Steele-t, míg Jamie Dornan Christian Grey-t. Az Universal stratégiailag - először Beyoncé Instagram feedjén debütált egy pár másodperces ízelítő, majd az NBC TODAY Showjában, a reggeli műsorsávban leadható megvágott változat -  felépített július 24-ei előzetesét több mint 100 millióan tekintették meg az összes platformon egy hét alatt. Ez nagyjából megegyezik az eladott könyvek számával világszerte.

A megdöbbentő online siker egy részét könnyebb mérni mint másokat, lásd a közel 33 milliós Youtube megtekintést egy hét alatt az Universal két hivatalos csatornáján. "A Fifty Shades of Grey előzetesei monumentális nézőszámot produkálnak" a két különálló feltöltéssel ezen a héten, mondta a RelishMix vezérigazgatója Marc Karzen. A trailer az Universal Youtube csatornáján több mint 13 millió megtekintésnél jár, ám angol kistestvére még jobban teljesített a 19, 3 milliónyi megtekintéssel. "Valamint ha hozzávesszük a rajongói csatornákon megtalálható újraposztolt változatokat, akkor ez példátlan egy hat hónap múlva mozikba kerülő film esetén."